Home  Groeten  Luisteren  Contact maken  Baby's  Stress  Waarheid  Eerlijkheid  Waardering  Manipuleren  NLP  Liefde  Dating  Flirten  Sollicitatie  Verkoop  Toespraak  Presentatie  Vergaderen  Pengebruik  Roken  Aanspraak  Assertiviteit  Ruzie  Agressie  Macht  Man/vrouw  Samen in bed  Kinderen  Op school  Onderwijs  Op kantoor  Sport  Spiegelen  Gedachtenlezen?  Dieren
 


bol.com Partner


Manipuleren kun je leren

Lees alles over lichaamstaal in
het boek van lichaamstaalexpert
Frank van Marwijk

Bestel het boek LICHAAMSTAAL bij
bol.com of Managementboek.nl

Wat vind ik jou aardig!

Waardering: hoe word je aardig gevonden?

Een aardige man of vrouw...

Ieder mens heeft behoefte aan waardering, aandacht en belangstelling van anderen. Daarbij gaat het niet alleen om onze prestaties; we willen vooral ook erkend en gewaardeerd worden als persoon. We vinden het prettig om geapprecieerd te worden door de mensen om ons heen. Hier vind je zeven manieren die helpen om aardig gevonden te worden.
  1. Verlies anderen niet uit het oog
  2. Creëer nabijheid
  3. Word een aanraker
  4. Toon je een goede luisteraar
  5. Wees luchtig en humoristisch
  6. Wees gul met complimenten
  7. Wees overtuigd dat je aardig bént!

1. Verlies anderen niet uit het oog

Om door anderen aardig gevonden te worden dient je aandacht volledig op hen te richten. Zo geef je hen het gevoel dat zij belangrijk voor je zijn. Je kunt belangstelling in anderen tonen door hen letterlijk niet uit het oog te verliezen. Je maakt dan gebruik van een mechanisme uit de liefde.

Een verliefde vrouw bijvoorbeeld, fixeert haar volledige aandacht op de man die ze leuk vindt. In een groep zal ze zich meer tot hem richten dan tot de anderen en hem voortdurend in de gaten houden. Zij kijkt hem veel aan, maar ook als ze hem niet rechtstreeks aankijkt, merkt ze precies alles wat hij doet. Zij volgt iedere beweging en laat merken dat ze alles prachtig vindt wat hij doet. Ze lacht om zijn grapjes en als hij lacht, lacht zij ook. Zij zal het merkbaar prettig vinden om bij hem te zijn en dingen met hem te doen. Zij probeert dicht bij hem in de buurt te zijn en keert zich naar hem toe. Haar voeten wijzen in zijn richting, zelfs als zij met een ander in gesprek is. Als zij met hem spreekt, straalt ze helemaal: ze glimlacht, haar ogen glinsteren, en haar pupillen gaan snel heen en weer.

Het vervolg van bovenstaand voorbeeld is dat de man in kwestie onbewust haar belangstelling zal bemerken en daar positief op zal reageren. Als jij aardig gevonden wilt worden, werkt hetzelfde principe: richt je aandacht op anderen door veel naar hen te kijken. Zorg dat je dichtbij bent en je naar hen toekeert. Lach met hen mee en reageer met houding en mimiek op alles wat ze doen. Deze mensen zullen je persoonlijke belangstelling bemerken en je erom waarderen.

Op de volgende pagina's vind je meer over: liefde, flirten, aankijken en glimlachen.

2. Creëer nabijheid

Om aardig gevonden te kunnen worden, moet je er wel zijn. Dit klinkt voor de hand liggend. Toch schitteren veel mensen regelmatig door hun afwezigheid. Ze zijn buitenshuis of sluiten zich op in hun eigen kamer of kantoor. Een open deur garandeert niet dat er mensen (durven) binnenkomen in jouw privédomein. Om een gewaardeerd persoon te worden, moet je iemand zijn die er letterlijk veel is. Laat je gezicht zien op elk moment dat je daar kans toe ziet. Meng je zoveel mogelijk onder je collega's, vrienden, groepsgenoten of personeel. Zorg dat je er ook bent op informele momenten en praat ontspannen mee met de smalltalk van de dag.

Op de volgende pagina's vind je meer over: afstand en het belang van aanwezigheid.

3. Word een aanraker

Aanraking is een zeer intense vorm van lichaamscommunicatie. Uit verschillend onderzoek blijkt dat mensen die anderen veel aanraken, sympathieker gevonden worden dan mensen die dat minder doen. Veel mensen raken anderen weinig aan vanwege de angst voor afwijzing vanwege ongewenste intimiteit. Dit kan inderdaad zo zijn als je plotseling op onverwachte wijze iemand aanraakt die je niet kent of die het niet van je gewend is. Maakt je er echter gewoonte van om anderen in je omgeving wat meer aan te raken, zonder seksuele intensie, dan ziet men dat als een gewaardeerde persoonlijke eigenschap. Je wordt bekend als een aanraker. Spontane terloopse aanrakingen zonder bijbedoelingen worden bijna altijd positief gewaardeerd.

Wil je meer weten over de betekenis van aanraking, kijk dan op de volgende pagina's:

4. Toon je een goede luisteraar

Veel praten is meestal niet de beste manier om waardering van anderen te krijgen. Mensen vertellen liever over hun eigen interesses. Toon je daarom vooral een goede luisteraar, en laat zien dat je luistert. Iemand die goed kan luisteren wordt meestal aardig gevonden door anderen.

In het volgende artikel kun je meer lezen over goed luisteren

5. Wees luchtig en humoristisch

In deze tijd hebben veel mensen te maken met hoge werkdruk en stress. Dit kan je uitstraling negatief beďnvloeden. Als de dingen niet gaan zoals je zou willen, kan het zijn dat je daardoor nors en kribbig naar anderen reageert. Dit zijn uiteraard killers als het je doel is om aardig gevonden te worden. Misschien vind je het belangrijk dat de dingen goed lopen in huis of dat er efficiënt en doelmatig gewerkt wordt in je school of bedrijf. Een slecht humeur is maar zelden een goede manier om dit te stimuleren. Vaak is het beter om de dingen wat te relativeren en gebruik te maken van een luchtige en humoristische aanpak. Zo laat je merken dat je je niet van slag laat brengen en je laat een ieder in zijn of haar waarde. Hoe hoog de stress ook is, blijf altijd hartelijk en spontaan in je benaderingen. Iemand die hier meester in is wordt door velen gewaardeerd.

In het artikel over stress kun je lezen hoe je spanningen bij jezelf en anderen vroegtijdig kunt herkennen en doelmatig aanpakken. Hier vind je alles over de glimlach

6. Wees gul met complimenten

Sommige mensen trachten de waardering van anderen te verkrijgen door zich te presenteren als een gulle gever. Ze strooien met dure verjaardagscadeautjes en gevulde kerstpakketten. Deze aanmoedigingen werken zeker goed, maar slechts voor korte duur. Wees vooral gul met aandacht en scheutig met complimentjes. Geef geen lege complimentjes maar toon waardering uit je hart.
Artikelen over complimenten en waardering: Agnes Verbiest schreef een interessant boek over de taal van het compliment:Als ik jou toch niet had

7. Wees overtuigd dat je aardig bént!

Veel mensen zien het - al dan niet aardig zijn - als een niet te veranderen karaktereigenschap: je bént het of je bént het niet. Zij hebben ook niet het idee dat aardig zijn iets is om na te streven. Een mens heeft immers te maken met uiteenlopende belangen waardoor het niet mogelijk is om altijd maar aardig te zíjn, menen zij. Dit is een negatieve vooronderstelling! Je kunt inderdaad niet altijd alle wensen van een ieder vervullen, maar dat betekent niet dat je onaardig moet zijn.

Als je het gevoel hebt dat je onvriendelijk moet zijn om iets bij anderen voor elkaar te krijgen, kan het lastig zijn om op andere momenten wél vriendelijk te zijn. Je houdt dan bij voorbaat te veel afstand tot anderen, ontmoet hen al met een frons en schiet snel in de weerstand. Dit heeft een absoluut negatieve uitwerking op je uitstraling en gewaardeerdheid. Als je je boosheid of ontevredenheid uit, ben je niet persé onaardig! Als je je vriendelijk, maar toch assertief opstelt, laat je zien dat je opkomt voor jezelf en tegelijkertijd rekening houdt met anderen. Zo'n opstelling voelt goed aan en wordt zéér gewaardeerd!

Als je jezelf er van overtuigt dat je een aardig mens bént, zal dat direct merkbaar zijn in je manier van doen. Je presenteert je naar je zelfbeeld: open, hartelijk en uitnodigend en bent graag aanwezig bij anderen. Je kunt ontspannen naar hen luisteren en lacht gemakkelijk. Zo laat je merken dat je hen aardig vindt en dat is een belangrijke voorwaarde om zelf ook aardig te worden gevonden.

Meer over waardering op deze site:
  • De kunst van het complimenteren
  • Waarom is een compliment geven zo moeilijk?
  • Twaalf manieren om een compliment te geven
  • Zorg dat je zelf waardering krijgt
  • Waarderingsmanagement als levensstijl
  • Zo neem je een compliment in ontvangst
  • Van klaagcultuur naar complimentencultuur
  • Zeven foute manieren om complimenten te maken
  • Zeven manieren om aardig gevonden te worden
  • Twaalf geloofwaardige complimenten
  • Complimenten in relaties
  • Zeven kleine bedankjes, groot resultaat
  • Wat doe jij op complimentendag?
  • Lees hier meer over assertiviteit, boosheid en andere emoties.

    tekst: Frank van Marwijk.
    © Bodycom Lichaamscommunicatie


    Boek: Als ik jou toch niet had

                    De taal van complimenten

    Omgaan met complimenten behoort tot de meest onderschatte en tegelijk ook meest intrigerende vormen van communicatie. Zowel het uitdelen als het ontvangen van complimenten is omgeven met drempels en valkuilen. Er kan hevig naar een compliment worden verlangd en het compliment kan ook heel goed dienen om bij mensen iets te bereiken. In 'Als ik jou toch niet had' beschrijft Agnes Verbiest op een even grondige als plezierige manier de verschillende vormen van complimenten, en de rol die ze spelen in communicatie. Het boek staat vol met grappige, herkenbare voorbeelden en zelfs met nuttige tips die men kan inzetten om wederzijds begrip te vergroten. Hoewel het boek in gewone taal is geschreven, is het beslist geen lees-maar-weg cadeauboekje. Het is zinvol om je de inhoud echt even tot je door te laten dringen. Het boekje gaat niet alleen over het geven, maar ook over het in ontvangst nemen van complimenten, hoe moeilijk dat soms is.

       Als ik jou toch niet had
      De taal van complimenten
      Agnes Verbiest
      Uitgeverij Contact
      2004
      ISBN: 90-2542-701-4

    Lichaamstaal bij baby's Frank van Marwijk   Lichaamstaal bij baby's  
    Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk. In dit boek staat de communicatie tussen ouder en baby centraal. Het boek biedt boeiende informatie aan ouders met baby's en aan iedereen die beroepsmatig met baby's te maken heeft. Ook leuk als kraamcadeautje.

     Meer informatie
     Hoofdstukindeling
     Online bestellen

    Manipuleren kun je leren

    geschreven door lichaamstaalexpert
    Frank van Marwijk


    Meer dan 30.000 exemplaren!
    Bestellen via Managementboek
    Bestellen via Bol.com

    Informatie

    Indien u belangstelling heeft voor een presentatie over lichaamstaal binnen uw bedrijf of vereniging dan geven wij hierover graag meer informatie.

    Bodycom Lichaamscommunicatie
    Voorschoten
    K.v.K. Haaglanden 28088572
    https://www.lichaamstaal.nl
    e-mail:
    telefoon: 06 16024219


    Hoe eerlijk is jouw grote liefde? Manipuleren kun je leren

    Terug naar Index









    Boeken op onderwerp:
    complimenten
    waardering
    respect
    aandacht
    emotie
    Roos Vonk
    management
    lichaamstaal
    relativeren
    mensenkennis
    psychologie
    flirten

    Doe niet zo moeilijk
    De kunst van het relativeren
    Doe niet zo moeilijk - de kunst van het relativeren
    Een nieuwe uitdaging? Zet dan je schouders eronder! Valt het uiteindelijk tegen? Haal dan je schouders op! #lichaamstaal #relativeren.

    Bestellen bij:
    Managementboek.nl
    Bol.com

    Meer over relativeren


    Manipuleren kun je leren
    Meer dan 30.000 exemplaren!
    Manipuleren kun je leren
    Frank van Marwijk schrijft over subtiele lichaamstaal en beďnvloeding via onbewuste kanalen in zijn boek Manipuleren kun je leren

    Bestellen bij:
    Managementboek.nl
    Bol.com


    Het groot complimentenboek
    Het groot complimentenboek
    Er is nu een vernieuwde druk van Het groot complimentenboek .

    Bestellen bij:
    Managementboek.nl
    Bol.com

    Meer complimenten


    Lichaamstaal bij baby's
    Lichaamstaal bij baby's
    Kan een baby praten? Ontdek dit en nog veel meer in het succesvolle boek Lichaamstaal bij baby's van Frank van Marwijk.

    Meer informatie
    Hier bestellen.


    Boek: Lichaamstaal
    Alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beďnvloeden.
    Lichaamstaal, Frank van Marwijk
    Het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie.

    Bestellen bij:
    Managementboek.nl
    Bol.com





    Nieuwe pagina's:
    Lichaamstaal in het onderwijs
    Complimenten in relaties
    Persoonlijke lichaamstaal
    Combinaties van lichaamssignalen
    Ruzie maken
    Expressiespel
    Schaduwen lezen?
    Ogentest
    Gedachtenlezen?
    Ik weet het niet...

    Laatste artikelen:
    Evenwicht werk en privé
    Flexibel doelen stellen
    Grip op emoties
    Representatief overkomen
    Urgent en belangrijk
    Les in mensenkennis
    Verspillingen voorkomen
    Sprakeloze aansturing
    Speelse complimenten
    Hoe gemiddeld ben je?
    Nieuwjaarsconference
    Geslaagde voornemens
    Meer structuur

    Meer artikelen van
    Frank van Marwijk